218 gündür koronayı atlatamayan hasta doktorları şoke etti

Brezilya’da 218 günden beri koronavirüs hastası olan hasta doktorların incelemesine alındı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde virüsün kişinin vücudunda bir mutasyon geçirmiş olabileceğinden şüphe edildiği kaydedildi.

DÜNYA 24.06.2021, 08:50 24.06.2021, 08:54
218 gündür koronayı atlatamayan hasta doktorları şoke etti

Brezilya Sao Paulo Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarınca koronavirüse yakalanmış olan ve 218 ünden beridir iyileşmeyen bir hasta görüldü.

Koronavirüse yakalanmasının öncesinde bağışıklık sistemini zayıflatan agresif bir kanser tedavisi alan 40’lı yaşlarında olan erkek bir hastanın 2020 senesi Eylül ayının başlarında korona olduğu ve kendisine yapılmış olan testlerin Nisan 2021 yılında sonuç verdiği bilgisi paylaşıldı.

Araştırmanın başındaki isimlerden Maria Cassia Mendes-Correa konuya ilişkin, “Hastaya belirtilerin görülmeye başlaması sonrası 6 ve 218’inci günler arasında yapılmış olan bütün korona testleri negati bir şekilde sonuçlandı. Virüs yalnızca vücuttu yer almıyor aynı zamanda çoğalıyordu da. Bütün bu süreçte virüsü başkalarına bulaştırabilme ihtimali de bulunuyor.” dedi.

Koronavirüsün hastanın vücudunda bulaşıcı bir etkiye sahip olduğuna ilişkin yapılmış olan testler neticesinde konudan emin olunuldu.

Koronavirüse karşı bir antikor geliştirmede

Mendes-Correa hastanın sürekli olarak hastanede yalnızca çok kısa bir süre evde kaldığını söyleyerek tam 196 gün süresince virüsün kalıcı ve üst üste seyrettiğinin gözlemlendiği bilgisini paylaştı.

Hastadan bu yılın Ocak ve Nisan aylarında idrar, kan ve anal bölgeden örnek alınıp analiz yapıldı ve araştırma süresinin büyük bir çoğunluğunda virüsün kalıcılığına rastlandığı kaydedildi.

Bununla beraber hastaya yapılmış olan serolojik testler, hastanın virüse karşı bir antikor geliştirmediğini de ortaya koydu.

Koronavirüs aynı bedende mutasyon geçirebiliyor

Yapılan araştırmayla koronavirüsün kimilerinin vücuduna nüfuz etmesini sağlayan “spike” ismindeki proteinde olacak şekilde mutasyon geçirdiğinin tespit edildiği söylendi.

Correa konuya ilişkin, “Bu veriler toplumda normal bir şekilde gözlemlenmiş olan mutasyon sürecinin aynı bünyede gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Endişe veren bir durum bu çünkü daha da iyi adapte olmuş korona varyantlarının ortaya çıkmasını destekliyor olabilir.” şeklinde konuştu.

Nüfusu 210 milyonun üzerinde olan Güney Amerika ülkesi Brezilya, yarım milyonun üzerinde koronavirüsten can kaybı ve vaka sayısında ise 18 milyona ulaşarak virüsten dünyada en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)